0709-212920 coach@marinanewexpansion.se

Möt det ökade bruset med motion

Motion är en effektiv koncentrationsmedicin helt utan biverkningar

Vi bokstavligen dränks av informationen i våra datorer och smartphones. Inte nog med det så förväntas vi hantera flera saker samtidigt (multitasking), vara konstant tillgängliga och uppkopplade. Det är inte särskilt förvånande att koncentrationen sviktar och vi behöver hitta hållbara strategier och förhållningssätt i vardagen för att minska bruset.

Vi behöver vara i hyfsad träningsform för att ha större reservkapacitet och kunna möta dagens utmaningar. De hälsosamma vanor som god sömn, hälsosam kost, regelbunden träning och mental stabilitet gör oss mer motståndskraftiga mot yttre påfrestningar och stress.
En stark och vältränad kropp orkar prestera bättre i vardagen helt enkelt. Dessutom förbättras vår kreativitet, fokus och koncentrationsförmåga.

Dopaminet stänger av bruset

Brist på dopamin kan leda till att vi störs av bakgrundsbruset och blir ofokuserade och splittrade. Det kan vi alla uppleva lite då och då när dagsformen inte är på topp. Men det finns också ett inre brus, som inte kommer från sinnesintrycken. Det finns där hela tiden men vi märker inte det eftersom dopamin filtrerar bort det. Vid låga dopaminnivåer så blir det inre bruset högre och mer störande. Dopaminet sänker volymen och bruset sjunker undan. Inget stör längre och det blir lättare att hålla koncentrationen.

Den förbättrade effekten uppstår framför allt direkt efter träningen. Hur längre blir man då mer kreativ och fokuserad om man rör på sig? Effekten är tyvärr ganska kortvarig, kreativitet ökar i en eller ett par timmar efter en minst 30 minuters fysisk aktivitet. Men precis som när det gäller stress och mående så får man de riktigt fina effekterna på koncentrationen på lång sikt. Fortsätter man träna så kommer nivåer på dopamin, serotonin och noradrenalin att stiga på sikt, inte bara efter träningen utan under hela dygnet.

Hälsa är en färskvara

Varje dag behöver vi göra medvetna val för att investera i god hälsa. Precis som vilka fysiska färdigheter som helst så är hälsa något vi behöver kontinuerligt jobba på. Det räcker inte med en hälsoinsats om året i form av en solresa till varmare grader.

En professionell coach kan hjälpa er att snabbt och effektivt nå era hälsomål! Vi kartlägger goda hälsovanor inom kost, träning, stresshantering och mental styrka. Workshops kombineras med fördel med individuell coaching för att koppla styrkor, utmaningar och motivationsnivå till de individuella hälsomålen.

Detta kommer förebygga ohälsa och ger er möjlighet att nå högre mål och resultat.

Den främsta tanken med alla våra insatser är att hjälpa människor att leva fullt ut och utnyttja sina kompetenser, förmågor och drömmar.

Vi samarbeta med Familjeterapeuterna Syd 

About the author