0709-212920 coach@marinanewexpansion.se

Triggers behöver knytas till nya goda vanor som du övar på.  Som en god ängel kommer dem att  viska i ditt öra. Ta en vana i taget och börja inte med allt på en gång.

Gör en kartläggning. Ställ dig själv en skarp, men nödvändig fråga: Vad gör jag som ger mig de resultat jag har idag? Vad behöver jag sluta med för att kunna börja med något annat?

Sedan behöver de nya vanorna knytas samman med triggers.

 

 

Ta god tid på dig

Ta en vana i taget och börja inte med allt på en gång. Börja inte med att ”jag ska komma i form, äta hälsosamt, aldrig skjuta upp saker och sluta stressa”. Välj ett mål, skriv upp varför du vill uppnå just det målet. Vilket resultat vill du ha? Vilket beteende kräver detta av dig? Var så detaljerad som möjligt när du beskriver vilket beteende som krävs. Ta god tid på dig och gör ett ordentligt förarbete innan du börjar. Identifiera varför du kan misslyckas, vilka ursäkter du kommer ha om du slutar, vilka anledningar hade personer i din närhet har haft när de slutade. Ditt mål blir att undvika dessa misslyckanden, åtminstone de första fem tillfällena du övar.

Använd triggers

Sedan behöver goda vanor knytas samman med triggers. Dina triggers kommer påminna dig om att öva på din vana, som en god ängel som viskar i ditt öra. Sätt en påminnelse på mobiltelefonen, sätt upp post-it-lappar, gör mentala markeringar varje gång du går i trappan, när du går genom dörren, borstar tänderna o.s.v. Till en början är det en medveten handling men efterhand programmerar du din hjärna till det nya beteendet.

Lyckas fem gånger

Förvänta dig inte att du kommer hålla dina nya vanor varje gång. Ta en vana i taget. Om du vill börja träna på lunchen, t.ex. börja med att öva på att ta med dig träningskläder till jobbet. Det kräver kanske att du behöver packa väskan kvällen innan, ställa den vid dörren och ha en påminnelse på mobilen om att ta väskan med dig. Gör det fem gånger och lägg därefter till en ny vana.

Öva i lugn och ro

Öva på en ny vana i lugn och ro, gör det enkelt för dig själv, tänk att du eliminerar något istället för adderar. Du kan tänka så här: Vad kan jag ta bort för att lyckas bättre nästa gång? Belöna dig själv för varje god vana du lyckas hålla. Hjärnan älskar belöningar och det kommer göra det lättare för dig att fortsätta.

Kartläggning 80%
Strategier100%
Övning 90%
About the author