0709-212920 coach@marinanewexpansion.se

Näringsämnen samarbetar

Ät mat som håller dig mätt och ger dig alla de viktiga näringsämnen.

Varje måltid bör bestå av proteiner, fett, stärkelse och grönsaker.

Vi blir hungriga av olika anledningar, men om vi använder vissa strategier och väljer mat som
innehåller mer vätska, fibrer och proteiner så håller oss mätta längre på färre kalorier.

Ät mat med en hög andel vätska

Vatten innehåller inga kalorier, men fyller upp magen och ger en tillfredsställande mättnadskänsla. Sallad, gurka, tomater innehåller en hel del vätska i sig. Det gäller också alla färska frukter i jämförelse med torkad frukt.
Om du börjar dina måltider med en tallrik sallad eller soppa kommer du antagligen vilja äta mindre resten av måltiden.

Ät fiberrik mat

Fibrer drar till sig vätska både från maten och från kroppen och ökar din mättnadskänsla. Dessutom saktar fibrerna ned nedbrytningen av näringsämnena i kroppen vilket också ger en högre mättnadskänsla. Vi bör äta cirka 25-30 gram fibrer dagligen, och de finns i grönsaker, bönor och fullkornsprodukter.
Raffinerade kolhydrater är vår största fiende i kampen mot att skapa en hälsosam mättnadskänsla. När vi konsumerar snabba kolhydrater till frukost, kommer vi känna oss ännu mer hungriga till lunch. För mycket socker höjer snabbt våra insulinnivåer, som senare kommer falla och orsaka mer cravings. Snabba kolhydrater omvandlas till glukos och går direkt in i blodet, ju mer vi äter av dessa desto snabbare kommer vi känna oss hungriga igen.

Ät proteiner

Proteiner används för att bygga enzymer, hormoner, muskler och annan vävnad. Proteiner bryts ner under en längre period och ger oss en större mättnadskänsla.

Grupperna samverkar

  • Fett underlättar upptagning av antioxidanter från grönsaker.
  • Grönsakernas C-vitaminer förbättrar järnintaget från proteiner.
  • Protein bromsar stärkelsekällornas påverkan på blodsockret.
  • Stärkelsens fibrer sätter fart på din matsmältning.
Mättnad 80%
Strategier100%
Viktkontroll 90%
About the author