0709-212920 coach@marinanewexpansion.se

Den bästa förändring är den som håller livet ut och leder dig till målen

En förändring kommer inte av sig själv. Vi kan få motivation till att göra en förändring, men efter några försök ger vi upp, därför att våra hjärnor är programmerade på att spara energi och väljer helst det som känns lätt, enkelt och ger snabb belöning. Vi kan även känna känslomässigt motstånd mot det som vi borde göra, mot det som är komplext, tidskrävande och inte ger några belöningar på kort sikt.

Sänk ambitionerna

Ditt mål behöver vara utmanande och realistiskt. Det ska kännas inspirerande att jobba mot det och samtidigt möjligt att uppnå delmål och fira framsteg.

Gör en plan

Det handlar inte bara om slutmålet utan om vägen dit, själva processen, samt uppföljning och revidering. Vi blir ju aldrig ”färdiga” utan kan hela tiden omvärdera målet, höja efter hand, eller underhålla det vi har uppnått. Bra målsättningar ska vara mätbara, realistiska, tidsbestämda, flexibla och synliga. 

Tänk igenom dina motiv 

Ofta drivs man av ”måste och borde”. Om du hittar svar på ditt eget ”varför” kommer du känna inre motivation som är en bättre drivkraft när det blir jobbigt.

Tänk inte Quick fix

Det finns inga genvägar, utan de positiva effekterna kommer bara om vi fortsätter över tid, egentligen livet ut. Fundera ut hur mycket tid du kan/vill lägga, vad du tror är genomförbart i din vardag och vilka aktiviteter som skulle passa dig och dina förutsättningar.

Börja med små steg

Det vanligaste felet vi gör när vi försöker skapa livsstilsförändringar är att vi tar för stora kliv fram.  Börja där du är och ta en förändring i taget.

Var snäll mot dig själv

Allt är bättre än ingenting. Döm inte dig själv, se det som ett lärande. Med realistiska mål och förlåtande inställning blir det lättare att hålla igång förändring. Fokusera mer på att analysera tillfällen när du lyckats än när något gått fel. Hitta dina egna styrkor och använd de tillsammans med dina målsättningar i din inre dialog.

Anmäl dig idag

Fråga
About the author