0709-212920 coach@marinanewexpansion.se

Så förebygger du problem med rygg och nacke

Du förebygger problem med rygg och nacke genom att träna specifikt och regelbundet. Det finns träningsmetoder som hjälper dig med att öka din kroppsmedvetenhet och få bättre rörlighet. God kroppsmedvetenhet förebygger stress och skador, och dessutom lär vi oss att lyssna på kroppens signaler och utnyttja vår fulla potential.

Träningsmetoder

I veckan kom jag över en ”ny revolutionerande träningsmetod” som syftar på att bota smärta i rygg och nacke. När jag frågade lite mer ingående om grunderna i metoden kom det fram att det handlar om att öka kundernas kroppsmedvetande samt regelbundenhet i träning.

Är det inte så att lösningar oftast är så enkla att vi gärna komplicerar dem och söker något extraordinärt för att det ska vara legitimt nog att kallas för en lösning?

Rörlighetsträning

Är du stel i nacke och axlar? Börja med rörlighetsträning. God rörlighet gör att du kan ta ut hela ditt rörelseomfång och uppleva en större frihet och lätthet i dina rörelser. Du rör dig mer ergonomiskt och effektivt. Dessutom förbättrar du dina prestationer i styrke- och konditionsträning eftersom din teknik bli mycket bättre.

Regelbundet

Kom ut i ytterlägen, stretcha statiskt eller gör dynamiska rörelser. Hellre lite varje dag, än mycket och sällan. När du rör dig på nya sätt, till exempel i olika stretchpositioner, kommer nervimpulserna mellan hjärnan och kroppsdelar förbättras. Om du upprepar dessa positioner regelbundet kommer hjärnan uppfatta dem som kroppens nya och mjukare normalläge.

Variera

Det finns inget perfekt läge att ha kroppen i. När jag frågade Jordan Bloom som höll i biomekanik workshop för personliga tränare: ”vilket läge är det bästa för kroppen att sitta i, eftersom vi sitter så mycket på arbete?” Då svarade han: ”nästa läge”. Med det menar han att nästa läge där du byter position är det bästa läget. Kroppen behöver variation, vi behöver röra oss ofta för att inte stelna till. Ett tips är att använda kontraster: har du suttit framåtlutad ett tag – böj dig bakåt. Har benen varit böjda, sträck på dem. Sträck på dig, rotera, luta dig framåt, bakåt, gör knäböj eller sitt på huk.

✔️Är du stel i nacke och axlar och vill ha hjälp med upplägg av övningar?

Rörlighet 80%
Kroppsmedvetenhet100%
Träning 90%
About the author